Ontwikkeling melkgebit

Home / Ontwikkeling melkgebit

Doorbraak melkgebit:

Zodra uw kind tussen 6 à 10 maanden oud is kan het wat onrustiger en huileriger worden. Het kan bovendien zijn dat het wat onrustiger slaapt, een beetje koorts krijgt en de ontlasting verandert. Dit is een teken dat de eerste voortandjes (gewoonlijk van het ondergebit) begint door te komen.
Daarna, zo rond de 8e à 12e maand, zullen de voortandjes boven doorkomen.
Na ongeveer 20 maanden heeft uw kind normaal gesproken het volledige melkgebit dat bestaat uit 20 tanden en kiezen.

Wisseling melkgebit:

De eerste wisseling begint rond het 6e à 7e levensjaar en begint met de tanden die ook het eerste zijn doorgebroken toen uw kind 6 à 10 maanden oud was.
Zodra de wisseling van het melkgebit naar het volwassen gebit bij uw kind begint, beginnen de wortels van de melktanden en melkkiezen langzaam op te lossen. Door het oplossen van de wortels gaan de tanden en kiezen steeds losser staan. Op controle vertellen de kinderen dan trots dat ze één of meer “wiebeltanden of wiebelkiezen” hebben. Als de wortels helemaal zijn opgelost, dan zit de zichtbare bovenkant van de melktand of melkkies alleen nog vast aan het tandvlees. Door er met de tong mee te spelen komt de melktand of melkkies uiteindelijk los.

Hieronder zie je een schema van een compleet melkgebit waarin je kunt zien wanneer jouw kind voor het eerst deze elementen krijgt en wanneer jouw kind deze weer gaat wisselen. Dit gaat bij het ene kind wat sneller dan bij de ander.

Doorbraak en wisseling melkgebit

Melkgebit kwetsbaarder dan volwassen gebit:

Het melkgebit is kwetsbaarder dan het volwassen gebit. De glazuurlaag van het melkgebit is namelijk dunner dan dat van het volwassen gebit.
Daarom is het belangrijk dat uw kind een goede start maakt met zijn/haar gebit.
Met uw hulp kan uw kind de juiste gewoonten aanleren om ook het volwassen gebit zo lang mogelijk in goede staat te houden. Uw tandarts kan u hierbij helpen met tips, maar ook op tijd signaleren als het nog niet helemaal goed gaat.
Het is belangrijk dat kinderen zelf 2 keer per dag oefenen met tandenpoetsen. Om uw kind te helpen het gebit goed schoon te maken en daarmee gaatjes zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat u uw kind nog napoetst totdat deze 10 jaar is.

Als er toch iets aan de hand, dan kan de tandarts dit tijdig zien tijdens de controle-afspraak en herstellen tijdens een behandelafspraak. Hierdoor kan worden voorkomen dat uw kind een beschadigd en pijnlijk gebit krijgt. Een aparte behandelafspraak heeft als voordeel dat uw kind niet wordt overvallen doordat de tandarts onaangekondigd ineens iets gaan doen. Bovendien kunnen we voor de behandeling voldoende tijd inplannen om uw kind in begrijpelijke taal uit te leggen wat er gaat gebeuren en de behandeling zo uit te voeren dat uw kind ervaart dat het eigenlijk niet zo spannend is als vaak nog wordt gedacht. Laat de uitleg aan uw kind dan ook aan de tandarts over. Dit voorkomt onnodige angst bij uw kind.

Het is dus aan te raden uw kind elk half jaar mee op controle naar de tandarts te nemen.
Voor kinderen tot en met 17 jaar worden de kosten van controle en behandeling volledig uit de Basisverzekering vergoed. Er geldt hiervoor geen eigen risico

Voor verdere informatie over het melkgebit klikt u hier