Antibiotica resistentie

Home / Antibiotica resistentie

Antibiotica werkt tegen bacteriën, niet tegen virussen:

De meeste infecties worden veroorzaakt door virussen. Denk hierbij aan een verkoudheid, of griep.
Andere infecties worden veroorzaakt door bacteriën. Denk hierbij aan een blaasontsteking, een longontsteking of een ontsteking aan tand of kies.
Antibiotica werkt alleen tegen infecties welke worden veroorzaakt door bacteriën

Antibiotica resistentie levensbedreigend probleem:

Antibiotica is een waardevol hulpmiddel in de geneeskunde om infecties die door bacteriën worden veroorzaakt behandelbaar te houden. Het is dan ook van het grootste belang dat de bacteriën die jouw infectie veroorzaken niet resistent worden voor antibiotica. Resistent wil zeggen dat antibiotica niet meer werkt bij de bacteriën die bij jou een infectie veroorzaken. Een simpele blaasontsteking of longontsteking kan dan ineens een levensbedreigend probleem worden.

We weten dat steeds meer bacteriën niet meer kwetsbaar zijn voor antibiotica. Dit komt omdat er in de wereld te vaak antibiotica wordt gebruikt als het eigenlijk niet noodzakelijk is. Daarom is het belangrijk dat we in Nederland, maar ook in de rest van de wereld actie ondernemen om resistentie tegen te gaan. Daarom schrijven artsen alleen antibiotica voor wanneer dat echt nodig is.

Hoe ontstaat antibiotica resistentie?

Kort gezegd ontstaat antibiotica resistentie door te lichtzinnig gebruik van antibiotica.

Denk hierbij aan gebruik van antibiotica om op korte termijn een ontsteking te verminderen (bijvoorbeeld kiespijn) zonder de oorzaak van de ontsteking weg te nemen. De ontsteking zal dan uiteindelijk weer terug komen. Door telkens als je weer last krijgt het wondermiddel antibiotica te gebruiken zullen de bacteriën die de infectie/ontsteking veroorzaken resistent (ongevoelig) worden voor antibiotica. Op dat moment heb je een serieus probleem!

Ook kunnen bacteriën resistent worden doordat:

  •  je de antibioticakuur niet afmaakt omdat je je al beter voelt
  • of dat je je niet houdt aan de gebruiksaanwijzing van de kuur (onregelmatige inname)
  • of dat je gebruik maakt van antibiotica van familie of een bekende die wat over heeft (ondeskundige inname)

De bacteriën worden in eerste instantie wel verzwakt, maar krijgen de kans te herstellen en zich te wapenen tegen de antibiotica die tegen hen wordt gebruikt en worden zo resistent.

Internationale aanpak misbruik antibiotica:

In Nederland is de antibioticaresistentie laag in vergelijking met andere landen. Dat komt doordat de Nederlandse gezondheidszorg goede maatregelen tegen antibioticaresistentie neemt, zoals zorgvuldig antibioticagebruik.

Andere landen worden zich steeds bewuster van het gevaar van antibioticaresistentie. Maar het is voor veel landen moeilijk om het gebruik van antibiotica te beperken. In sommige landen zijn antibiotica bijvoorbeeld zonder doktersrecept te krijgen. In die landen worden antibiotica vaak verkeerd gebruikt. Hierdoor worden meer bacteriën ongevoelig voor antibiotica. Daarom is antibioticaresistentie wereldwijd een probleem.

Wij zijn terughoudend met het voorschrijven van antibiotica:

Als u het bovenstaande heeft gelezen zult u begrijpen dat wij alleen antibiotica voorschrijven indien dat noodzakelijke is als aanvulling op een behandeling welke de oorzaak van het probleem (kiespijn) oplost.
Antibiotica is dus niet de oplossing voor het ontstekingsprobleem, maar een hulpmiddel welke ingezet kan worden om de ontsteking onder controle te krijgen wanneer de oorzaak van de ontsteking word weggehaald.